Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 17:01 - Селски доктор бяга от назначение заради глутници кучета
Автор: avitohol Категория: Новини   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
0



 Разградското село Топчии се е сгушило в Лудогорското плато и комините му пушат идилично. Но суровата реалност е малко по-различна от привидното спокойствие, на което трябва да се наслаждават местните жители. Бедните топчийци преживяват тежка зима, но не само заради рекордното зимно бедствие през декември и неочакваната градушка на 2 януари, която увреди 80% от есениците, но и заради вилнеещи глутници кучета, които нападат хората, още щом се покажат на прага на вратата си. Наскоро нашумялото село около поклоническия туризъм в дните преди "края на света", не бе оставено да се зарадва на доходоносната авантюра заради поредното божие наказание, което го връхлетя. Село Топчии е известно с чудотворната си икона от 4 век, която е послужила за възникване на спора на иконоборци и иконопочитатели в Константинопол. Според легендата, в която доскоро вярваха местните хора, иконата деиствително датирана от 4 век, е била донесена в селото от прочутият византийски аристократ от местен тракийски произход Галерий Крес. Седмици преди 21 декември стотици миряни от всички краища на Балканския полуостров се трупаха пред вратите на древното оброчище, за да намерят прошка и спасение.

Иконата на света Богородица изчезна през 1991 г. в зората на демокрацията, когато вилнеещи цигански банди отнасяха църковна утвар, камбаните, както дори и ламарината от църковните кубета за скрап. Оттогава сякаш проклятие се е стоварило над Топчии. През 1994, когато цяла България тръпнеше на победите на българските футболни национали на Мондиала в САЩ, в селото спряло излъчването на телевизионна програма точно преди най-важните голове на Стоичков и Лечков, както и при дузпите на мача с Мексико. Така топчийци били лишени от страхотната радост, която сполетя цялата нация на това световно. На следващата година се родили три телета с генетични увреждания, като всяко следващо родено теле било по-шокиращо от предното. Първо се родило теле с шест крака, после такова с три уши, а третото, което стана известно в цяла България, било с два мъжки полови члена. Същата история с телевизионното излъчване се повторила през 1997, когато телевизията спряла точно тогава, когато излъчвали кадрите от боя пред парламента. Същата година гръм ударил и две жителки на селото, които и до днес са с парализирани лица и безизразно ни разказаха за кучешките нападения, които ги сполетяли. През 2005, когато бяха големите наводнения в България, цяла година в Топчии не е паднала капка дъжд и реколтата загинала. През следващата година се повторило същото и местните дори завидяли на жителите на съседният град Цар Калоян, който беше потопен, заради проливен дъжд и скъсани язовирни стени. Преди три години от селото мистериозно изчезна селският общопрактикуващ лекар д-р Хайрулла Бадиуззаман. Топчийци вярват, че лекарят, който се изявявал като запален пещерняк и спелеолог е потънал в карстовите формирования около селото, търсейки чудотворната икона на император Галерий. Новият лекар, който пристигнал от Македония обаче твърдо бил против търсенето на иконата и смятал, че спасението на селото може да бъде само в трезвомислието и реализма. Той до последно настоявал да се сформира граждански комитет, който да предприеме адекватни действия срещу бедствията.

Кметицата на селото г-жа Симева, се свърза с екипа на новинарския ни сайт с тревожната новина, че многобройните поклонници дошли преди 21 декември са изоставили своите питомци на милостта на природата и са се прибрали по домовете си. По мнението на разградските общински съветници, повечето хора, са смятали да започнат живота си отначало, и са изхвърлили кучетата си в деретата на близката река.  Кучетата, изоставени посред зима в горите над селото сформирали глутници и започнали да атакуват местните жители. Последната атака завари неподготвен местния доктор - Мирче Кленемски, родом от Македония, който се зарече да се върне обратно в родината си, след като кракът му бе зверски наръфан. Но това дори не може да доближи изнедата и шока у местните, когато точно на връх Нова година намерили окъсани парцалчета вместо знамето на ЕС, което било поставено пред кметството. По парчетата плат ясно личали кучешки захапки. Как са успели да свалят знамето от пилона остава загадка.

Според местни зевзеци, както и местният институт на НИМХ към БАН, природна аномалия свързана с увеличено атмосферно налягане в селото е виновник за специален вид бучене в ушите на кучетата, което ги кара да се настървяват повече и от вълци, и да забравят какво е страх. Тази природна аномалия остава необяснена и до днес, а различни хора разказват за различни по големина и цвят НЛО-та наблюдавани дни след 21 декември. След наша проверка районната ветеринарна служба заяви, че ще се заеме със случая. На помощ са привикани и местните ловни дружинки поради високата агресивност на животните.

Източник: Новинитеотднес.инфо



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avitohol
Категория: История
Прочетен: 204409
Постинги: 68
Коментари: 121
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930