Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2009 22:09 - Уникална находка за българската история
Автор: avitohol Категория: Политика   
Прочетен: 1485 Коментари: 1 Гласове:
1



 
image
Археолозите допускат, че изображението върху открития в древния град Болгар пръстен може да е на бог Тангра.

Златен хански пръстен с вероятно изображение на прабългарския бог Тангра е открит в древния град Бoлгар на територията на днешната руска автономна република Татарстан. Археолози от Казанската академия на науките и в момента извършват разкопки в града – столица на средновековната държава Волжка България.

Учените предполагат, че изображението на пръстена вероятно е срещано и в България и се надяват, че българските учени могат да помогнат за пълното разпознаване на символа. В столицата на древната Волжска България иманярите, каквото са могли, вече са го разграбили. Археологът Рафин Шарифуллин е намерил едва шепа злато за 30 години разкопки по цял Татарстан. Късметът обаче му се усмихва в Болгар, когато на разкопките на административна сграда открива златен пръстен. “Това е находка от категорията на уникалните. Рядко срещан предмет. При това находката е на границата на два земни пласта – руския пласт и бoлгарския пласт от времето на Златната орда. Това е пръстен с печат с изображение или на Тангра, или на някакво животно”, казва Шарифуллин.
Въпреки че пръстенът е изваден от по-късен културен пласт, учените предполагат, че той е на болгарски хан от времето преди Волжска България да бъде превзета от монголите през 13 век. Вероятно пръстенът се е предавал по наследство, а после е загубен. Това лято археолозите са открили и много керамика, мъниста и монети. Намерили са и оловни пломби, които волжските българи използвали вместо пари по време на сребърната криза през 12 век. Пред камерата на БНТ археолозите попадат и на неизвестен още обект от Волжска България преди нашествието на монголите.

Там ще има находки, много ясно определени по време, а те за историята имат максимално значение, коментира Рафин Шариффулин. За 70 години археологически проучвания са изследвани едва 3% от територията на Болгар и затова очакванията са столицата на Волжска България тепърва да разкрива още много от тайните си.

Български националисти
 
                                      
                                       източник:Altermedia България
                                              
http://bg.altermedia.info/



Тагове:   находка,


Гласувай:
1



1. roy - Интересно!Благодаря!
04.08.2009 00:32
Интересно!Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avitohol
Категория: История
Прочетен: 204264
Постинги: 68
Коментари: 121
Гласове: 132
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930